Панорама методичних знахідок «Сучасний урок у контексті компетентнісного підходу»

Сьогодні для кожного вчителя  України гостро постала проблема: як навчати дітей  під час війни? У надважких умовах вимкнення світла, перебоїв з інтернетом, повітряних тривог педагоги  докладають максимум зусиль, щоб освітній процес тривав, опановують нові форми й методи дистанційного навчання.

  У ЗОШ № 3 відбулося засідання  Школи педагогічного досвіду (методичний супровід Крючко Н.Л.). Учителі  репрезентували   панораму методичних знахідок на тему «Сучасний урок у контексті  компетентнісного підходу». Педагоги Малєжик І.М.,  Лапоног Л.В., Погорєлова Н.В., Шапошник Н.М., Єрмола Л.І., Ягодзинська Н.Ю., Ткаченко А.О., Чут В.Г., Руденко А.І., Васильченко І.С., Шиндерук І.І., Колесникова Н.О. поділилися досвідом організації та проведення сучасного компетентнісного уроку.

Перехід на дистанційну форму навчання вимагає від  сучасного вчителя знань і вмінь використовувати ІКТ.

   Васильченко І.С. поділилася досвідом використання інтерактивного застосунку Wordwall. Учитель зазначила, що ресурс доступний на будь-якому пристрої та має різноманітний контент для створення вправ. Wordwall стане в нагоді, як на уроці, так і під час виконання домашніх завдань. Для створення вправ на цьому ресурсі необхідно обрати шаблон, додати вміст – і кілька варіантів інтерактивних вправ готові. Учитель надсилає учням покликання на навчальну сторінку Teams.

   Учитель математики й інформатики Ткаченко А.О. розповіла про створення відеоуроків (скринкастів) за допомогою програми для запису екранів OBS Studio. Педагог продемонструвала фрагменти відеоуроків (скринкастів) на власному You Tube каналі, розповіла про процес створення скринкастів, а також показала застосування графічного планшета на онлайн уроці, акцентуючи увагу на наочності та динамічності подачі нового матеріалу, коли записи вчителя за допомогою цифрового пера на планшеті синхронно з’являються на екранах комп’ютерів учнів. Досвід Ткаченко А.О. показав, що відеоуроки (скринкасти) та графічний планшет на онлайн уроці – це необхідні інструменти для ефективного дистанційного навчання в складних сучасних умовах.

  Учитель біології Погорєлова Н.В. ознайомила вчителів з онлайн-сервісом ClassTools. Цей сервіс дозволяє вчителю та школярам створювати інтерактивні освітні Flash-ресурси. Їх можна ефективно використовувати для проведення презентацій, захисту проєктів, планування заходів. Також цей ресурс дає можливість створювати безкоштовні освітні ігри, які легко можна вбудувати в  блог чи на сайт.

  Сучасний компетентнісний урок – спільна діяльність учителя й учнів.

  Попри всі виклики, навчання в українських школах має тривати!