Як говорити з дітьми про коронавірус

Останні події в Україні та світі значно вплинули на життя людей. Запровадження карантину, перехід дітей на дистанційне навчання, а дорослих – на віддалений формат роботи, зміна звичного режиму дня, постійне перебування вдома всіх членів родини, неможливість усамітнитися тощо. В таких умовах діти потерпають не менше, ніж дорослі, а, може, навіть і більше.

Однак, якщо дорослі в силу віку здатні адекватно сприйняти ситуацію з вимушеної самоізоляції, то дітям буває по-справжньому страшно. Виникає питання: як же заспокоїти дитину?

Тільки факти.

Розкажіть дитині, що в першу чергу цей тип вірусу небезпечний для людей похилого віку, а ймовірність перенести захворювання у віці до 19 років досить низька. Так, вона є, але діти, які перенесли коронавірус, вже вилікувалися і перехворіли ним в досить легкій формі.

Спробуйте переглянути з дитиною інформацію про вірус, що надається  офіційними сайтами. При цьому будьте стриманими і по можливості відповідайте на всі питання. Пам’ятати, що не потрібно смакувати подробиці смертей і наслідків пандемії. Залиште «страшилки» для коментаторів в соціальних мережах!

Профілактичні заходи

Якщо дитина боїться заразитися коронавірусом, напевно у неї виникають питання, як же убезпечити себе, маму, тата, бабусю і молодшу сестричку чи братика. Розкажіть їй про заходи профілактики, які при належному дотриманні істотно знижують ризик заразитися.

Зокрема, про те, що мити руки з милом потрібно частіше і не менше 20-30 секунд, кімнату необхідно періодично провітрювати, а ось звичку торкатися обличчя і гризти нігті слід взагалі викорінити. Розкажіть, що ці заходи є корисними не тільки в умовах пандемії. Користуючись ситуацією, можна «схитрувати» і пояснити дитині користь 8-годинного сну, правильного харчування, необхідності фізичної зарядки та дотримання розпорядку дня. Адже все це справді допомагає зміцнювати і підтримувати імунітет.

Що таке самоізоляція

Іноді дітей лякає не стільки сам вірус, скільки карантин. Часто дорослі майже нічого не пояснюють, але змушують сидіти вдома. Тож не дивно, що діти починають відчувати тривогу і стрес.

Поясніть дитині, що зараз практично всім доводиться сидіти вдома, вчитися і працювати дистанційно. Збереження режиму самоізоляції потрібно, щоб вірус не поширювався надто швидко: так можна запобігти його розповсюдженню і зараження людей, у яких дуже низький імунітет.

Можна також розповісти про Китай: там всі хворі майже одужали, оскільки певний термін дотримувалися карантину.

Спробуйте намалювати разом кольорову карту-схему – як живе і поширюється вірус і що його може зупинити. Це захопить дітей і дозволить їм наочно зрозуміти, що відбувається і як це можна контролювати.

Обмеження негативу

Величезна кількість негативу, яким буквально пронизані соціальні мережі, новини, телебачення, Інтернет, підсилює тривогу і формує надмірне занепокоєння не тільки у дорослих, а й у дітей.

Визначте для свого сина або дочки 1-2 надійних джерела, з яких можна ознайомитися з останніми новинами. Але не кожні п’ять хвилин протягом дня, а, наприклад, 10 хвилин вранці, чи вдень. Однак не варто переглядати новини ввечері, це може підсилити тривожність.

Щоб спілкуватися з близькими та друзями, дитині можна запропонувати вибрати якийсь один месенджер, а використання інших краще обмежити, щоб знизити інформаційний шум і потік негативу.

Також не забувайте, що почуття гумору – відмінні ліки у боротьбі зі страхом.

Обговорення почуттів

Коли дитина перебуває в стресі, відчуває тривожність, страх, розгубленість, їй особливо потрібна Ваша підтримка. Говоріть з дітьми про їх почуття, переживання, страхи. Так можна дізнатися, що в даній ситуації лякає найбільше і разом знайти вихід із ситуації. Можна розповісти дитині і про свої страхи, тим самим показавши їй, що кожен має право боятися і переживати – це абсолютно нормально! З малюками можна скласти казку з хорошим кінцем про вірус, який атакував казкове королівство і як там мудрий король і його придворні медики всім допомогли вилікуватися.

Буває, що дитина боїться не самого вірусу, а того, що більше не побачиться з друзями, довго не зможе відвідувати улюблений гурток, або не потрапить на день народження до найкращої подружки, чи друга. Підтримайте дитину.

Через довірче спілкування дитина вчиться висловлювати свої негативні емоції, і це теж допомагає знижувати рівень тривожності. Якщо дитині важко говорити про це особисто, можна під час карантину ввести практику ведення щоденника, щоб мати можливість залишити на папері весь свій негатив. У спілкуванні з маленькими дітьми, помічником може стати улюблена іграшка. Можна пояснити малюку, що вона також боїться, але всі разом ми обов’язково впораємося.

Фізичні навантаження як спосіб боротьби з тривогою

Розкажіть дитині, що фізична активність добре допомагає побороти страх, тривожність та інші негативні переживання. Якщо вона дійсно дуже непокоїться, запропонуйте виконати будь-які фізичні вправи. Це можуть бути стрибки зі скакалкою, вправи з поперечиною на шведській стінці, танці під улюблену музику і навіть банальне прибирання. Пам’ятайте, що все це також можна робити разом з дитиною.

Звичайно, не варто змушувати дитину, якщо вона цього не хоче. Але розширення сфери діяльності в карантині є дуже корисним.

Творчість

Це прекрасний метод виплеснути страхи, негативні емоції, стрес і занепокоєння. Хочете заспокоїти сина або дочку? Допоможіть їм знайти заняття до душі. Нехай малюють, ліплять, збирають орігамі, майструють, плетуть з бісеру, співають в караоке або проводять досліди, описані в підручнику з природознавства. Так вони будуть відволікатися від негативних думок і заспокоюватися.

Головне, щоб мами і тата теж зберігали спокійне і критичне ставлення до ситуації, що склалася. Найчастіше дитячий стан багато в чому залежить від переживань дорослих. Пам’ятайте, що страхи і стрес в такій складній ситуації – нормально. Як показує досвід мам і тат з інших держав, період адаптації до карантину вимагає часу. Проведіть цей час творчо!