Збереження національних традицій у сучасному рукоділлі

31 жовтня 2019 року в Охтирській ЗОШ І-ІІІ ступенів №3  відбувся міський семінар учителів трудового навчання (обслуговуюча праця). Тема заходу: «Збереження національних традицій у сучасному рукоділлі».

Учитель трудового навчання Федоренко Ірина Миколаївна в теоретичній частині заходу ознайомила присутніх із однією з основних технік бісерного рукоділля – бісерним ткацтвом.

 Дана техніка виготовлення прикрас була поширена на Україні ще в часи Київської Русі. Період найбільшої захопленості бісерними виробами відноситься до 1820–1830-х років, коли у прикрасах інтер’єру і предметів одягу використовувалися в основному рослинні мотиви. На початку ХХ століття, у зв’язку з численними війнами в Європі на довгий час мистецтво бісерного рукоділля залишалося забутим. Сьогодні знову спостерігається хвиля піднесення бісероплетіння.

Під час практичної частини семінару Федоренко Ірина Миколаївна провела майстер-клас по виготовленню тканого бісерного браслета. Здобуті вміння та навички учасники семінару – вчителі трудового навчання зможуть використовувати під час проєктно-технологічної діяльності учнів. Особливо, ця техніка може бути актуальною на уроках у 9 класах, де одним із об’єктів проєктної діяльності є вироби етнічного стилю і на роботу над проєктом відводиться цілий семестр. Тож школярі зможуть працювати над більш складними, об’ємними виробами і виготовити ґердани, пояси та інші бісерні прикраси.

Також в ході інформаційної частини семінару вчителі трудового навчання ознайомилися з методичними рекомендаціями та завданнями з підготовки школярів до участі в ІІ етапі Всеукраїнської олімпіади з трудового навчання у 2019-2020 році, що відбудеться 22 грудня 2019 року на базі  Охтирської ЗОШ І-ІІІ ступенів №3.