Зупинимо булінг разом!

Булінг (від анг. to bull – переслідувати) – систематична небажана агресивна поведінка дітей шкільного віку, яка призводить до цькування дитини іншою дитиною або групою дітей з метою приниження, залякування та демонстрації сили.

Булінг відрізняється від сварки між дітьми тим, що:

  1. Булінг супроводжується реальним фізичним чи психологічним насиллям: жертву висміюють, залякують, дражнять, шантажують, б’ють, псують речі, розповсюджують плітки, бойкотують, оприлюднюють особисту інформацію та фото в соціальних мережах.
  2. В ситуації булінгу завжди беруть участь три сторони: той, хто переслідує, той, кого переслідують та ті, хто спостерігають.
  3. Булінг негативно впливає на всіх учасників, на їхнє фізичне та психічне здоров’я.
  4. Булінг може виникати спонтанно, коли несподівано для себе дитина опиняється або в ситуації переслідування, або приєднується до переслідувача.
  5. Якщо булінг відбувся, він може повторюватися багато разів.

Моя дитина є жертвою булінгу. Що мені робити?

  • Вислухайте свою дитину і запевніть її, що вона має право бути у безпеці.
  • Докладно з’ясуйте факти. Занотуйте, що і коли трапилося.
  • Допоможіть вашій дитині зрозуміти, що є різниця між “донести”, “пліткувати” чи “розповісти” і доповісти. Щоб доповісти, потрібна сміливість. Доповідають не для того, щоб створити проблеми для іншого учня, а для того, що захистити всіх учнів.
  • Домовтеся про зустріч для бесіди з учителем вашої дитини/підлітка, іншим вчителем, якому ваша дитина/підліток довіряє, або директором чи заступником директора школи, працівником психологічної служби..
  • Хоча це й важко, намагайтеся зберігати спокій, щоб ви могли підтримати вашу дитину і запланувати разом з нею порядок дій.
  • Дотримуйтеся свого плану. Слідкуйте за поведінкою вашої дитини. •        Поговоріть з інструктором або тренером, якщо булінг має місце під час позашкільної діяльності чи спортивних заходів.
  • Зверніться до поліції, якщо булінг містить кримінальну поведінку якщо загроза безпеці вашої дитини знаходиться у самій громаді, а не у школі.

Як я можу допомогти своїй дитині справитися із булінгом?

Співпрацюючи зі школою, щоб допомогти своїй дитині чи підлітку подолати проблему булінгу, ви показуєте власним прикладом і відкрито заявляєте, що булінг – це погано.

Незалежно від віку, ви можете допомогти, заохочуючи свою дитину говорити з вами про булінг і даючи такі поради:

  • Зберігай спокій і обійди ситуацію.
  • Розкажи дорослому, якому ти довіряєш – вчителю, директору, класному керівнику, заступнику директора з виховної роботи, соціальному педагогу, практичному психологу,  що трапилося, або повідом про це анонімно.
  • Поговори про це із своїми братами чи сестрами, або з друзями, щоб тобі не здавалося, що ти одинокий.