Робота з дітьми

Як психологічно підготуватися до ЗНО

Для того, щоб у кризовій ситуації не втрачати голови, необхідно не ставити перед собою надзавдань і надмети. Не варто чекати, доки ситуація стане катастрофічною. Починайте готуватися до іспитів заздалегідь, помалу, частинами, спокійно. Якщо дуже важко зібратися із силами і з думками, спробуйте запам’ятати спочатку найлегше, а потім переходьте до вивчення складного матеріалу. Щодня виконуйте вправи на зняття напруження, втоми, на розслаблення.

Як уникнути хвилювань

  1. Запишіть на аркуші паперу те, що вас непокоїть. Покладіть його під подушку або в шухляду столу на сім днів. Доти, можливо, проблема вирішиться сама собою або її вже розв’яжете ви.
  2. Запитайте себе: «Чи допомагає хвилювання впоратися із ситуацією?» Коли ви зрозумієте, що ні, придумайте щось, що справді могло б зарадити.
  3. Якщо ви можете порадитися з батьками, зробіть це. Попросіть їх підтримати вас. Якщо ви не можете поговорити з батьками, знайдіть іншого дорослого, якому ви довіряєте, і поговоріть із ним або нею. Удвох ви, напевно, придумаєте розумний план, як впоратися з вашим хвилюванням.
  4. Пам’ятайте: занепокоєння – це емоція, а не метод розв’язання проблем.
  5. Якщо ваші переживання стали нав’язливими, зверніться до шкільного психолога.

Що робити, якщо втомилися очі?

Виконайте дві будь-які вправи:

–  погляньте по черзі вгору-вниз (25 с), ліворуч-праворуч (15 с);

– напишіть очима своє ім’я, по батькові, прізвище фіксуйте погляд то на віддаленому предметі (20 с), то на аркуші паперу перед собою (20 с);

– намалюйте очима квадрат, трикутник – спочатку за годинниковою стрілкою, потім навпаки.

Як легше запам’ятовувати?

– Не завжди що більший обсяг матеріалу, то важче його запам’ятати. Великий уривок вивчати корисніше, ніж короткий вислів.

– Запам’ятати легше те, що розумієш.

«Я МАЮ ПРАВО!»: ЗНАТИ З ДИТИНСТВА

Для всіх і кожного, незалежно від віку, важливими є поняття «право». Саме тому Міністерство юстиції України здійснює велику правопросвітницьку роботу, об’єднану у проект «Я МАЮ ПРАВО!». У ньому – кілька напрямів, усі вони важливі, адже навчають, як захистити свої права. Важливо, що серед іншого, держава не забула і про найменших громадян, яким з дитинства варто знати основу основ про права. Отож, вивчайте і знайте, щоб Україна міцніла правом, а ви виростали достойним поколінням: успішним, сильним, патріотичним.

Більше інформації на сайті http://pravo.minjust.gov.ua/

ЗНАЙ: ТИ НЕ ОДИН! РАЗОМ ПОДОЛАЄМО БУЛІНГ!

У шкільному житті, сповненому новими знаннями і цікавими подіями, виникають ситуації приниження чи знущання з однокласників, молодших школярів. Ця проблема у всьому світі має назву «булінг», її потрібно вирішувати усім дорослим.

За інформацією Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), із булінгом у колі однолітків в Україні стикалися близько 67% дітей. Причому, найбільш вразливими до булінгу є сором’язливі, зі зразковою поведінкою діти, а також діти, які, в силу різних життєвих обставин, «замкнуті в собі», закриті для спілкування.

 Міністерство юстиції України розпочало активну інформаційну роботу #СтопБулінг, адже діти мають право на безпечне дитинство.

З метою попередження домашнього насильства, запобігання торгівлі людьми, захисту прав і інтересів дитини доводимо інформацію про функціонування Національних «гарячих ліній» Громадської організації «Ла Страда-Україна»:

  1. Національна дитяча «гаряча» лінія, що працює за безкоштовним номером 0 800 500 225 (зі стаціонарного телефону) та безкоштовним коротким номером 116 111 (з мобільних). Лінія працює у робочі дні з 12.00 до 20.00, у суботу – з 12.00 до 16.00.
  2. Національна «гаряча» лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації, що працює за безкоштовним номером 0 800 500 335 (зі стаціонарного номеру) та безкоштовним коротким номером 386 (з мобільних). Лінія працює цілодобово.
  3. З 25 листопада 2017 року лінія переходить на загальноєвропейський номер 116 123, що є безкоштовним з усіх мобільних телефонів.

Рекомендації для учнів щодо формування здорового способу життя 

  • Турбуйтесь про здоров’я починаючи з молодості, є багато хвороб, які проявляються з роками, хоча їх коріння в дитинстві;
  • пам’ятайте, що сім’я і близькі друзі унікальна цінність і головне у Вашому житті;
  • займайтеся фізичною працею або фітнесом, намагаючись проводити максимально багато часу під відкритим небом;
  • не паліть, особливо не намагайтеся сховатися від життєвих перешкод у світ алкогольного або наркотичного сп’яніння – це не зробить вас «крутим» і не вирішить проблем у родині та школі;
  • крім занять у школі знайдіть час для хобі, воно допомагає розслабитися і робить життя різноманітнішим.

Змінити стан проблеми може лише відповідальний вибір молоді на користь здорового способу життя.

Навчальні поради учням

– Якщо у тебе виникли проблеми при виконанні домашнього завдання і ти не знаєш, як далі вирішується ця задача, залиш її на потім і вирішуй задачу трохи легшу. Через деякий час ти обов’язково зрозумієш рішення тієї задачі.

– Не заучуй слова окремо. Краще звертай увагу на короткі словосполучення.

– Відведи собі спеціально зошит і виписуй туди всі недавно вивчені формули з математики і фізики. Запиши туди ж, що означають окремі букви у формулах.

– Сідай в класі якомога ближче до викладача. Чим більше учнів сидить перед тобою, тим більша вірогідність, що тебе відволікатимуть від занять.

– Сиди не тільки перед телевізором або комп’ютером. Знайди собі хорошу книгу і почни читати. Багато читаючи покращується правопис і розширюється твій кругозір.

– Щоб навчання було ефективним, дуже важливо, скільки органів чуття задіяно в учбовому процесі. Тільки слухати, тільки читати або тільки писати не ефективно.

– Поділи весь учбовий матеріал на «учбові порції», це полегшить огляд і розуміння матеріалу.

– Якщо твої успіхи очевидні, підвищується мотивація і у зв’язку з цим подальше навчання стане легшим.

– Хвали себе сам за гарні оцінки: дозволь собі що-небудь хороше, після того, як ти досяг проміжну мету.

– Вивчений в школі матеріал повтори після обіду. Звичайний короткий перегляд або навіть подальше читання іноді дійсно здійснює дива!

– Після 45 хвилин концентрації уваги на якому-небудь предметі необхідна коротка 5-10 хвилинна пауза. Pух на свіжому повітрі (відкрите вікно) – ефективна перерва.

– Створи собі хорошу учбову атмосферу, підшукавши для себе прибрану, добре освітлену кімнату.

– Використовуй по можливості денне світло або встанови лампу денного світла. З нею можна значно довше вчитися, не втомлюючись.

– Потурбуйся про тишу! Ніхто не може добре вчитися при шумові чи музиці. При вуличному шумі допомагають затички у вуха

– Не їж дуже багато перед заняттями. «Повний шлунок не любить трудитися».

– В обідню перерву їж малими порціями. Як легка закуска рекомендуються, особливо, фрукти і овочі, оскільки вони «заряджають мізки».

– Сходи в туалет на перерві. Це перешкодить відволіканню під час навчання.

– При легкому головному болі не рекомендується відразу ж приймати пігулки. Невеликий післяобідній сон або фруктовий напій часто надають позитивний ефект.

– Починай готуватися до іспиту задовго до нього. І повір, одного тижня недостатньо.

– Якщо тобі потрібно довго працювати за комп’ютером, роби невеликі перерви і виглядай з вікна. Це дасть твоїм очам можливість передихнути і тобі довше залишатися бадьорим.

– При підготовці до іспиту знайди всі зошити і підручники з предмету, що вдається. Якщо предмет викладався не один рік, то постарайся відшукати колишні матеріали і переглянути і їх.

– Правильне оформлення твоїх записів так само може позитивно вплинути на навчання. Основні правила: залишай поля для заміток, основні поняття виділяй яскравим маркером (тільки не розмальовуй весь зошит).

– Твоєму мозкові під час роботи потрібно багато кисню. Якщо надходження кисню збільшується, то одночасно збільшується і працездатність твого мозку. Цим ти можеш і скористатися! Під час навчання провітрюй приміщення.

Підготовка до ЗНО: поради і секрети

Підготовка до ЗНО є обов’язком кожного свідомого 11-класника, крім тих, хто має вроджену інтуїцію і, можливо, екстрасенсорні здібності. Тести ЗНО цілком відповідають шкільній програмі, і ми впевнені, що саме Вам вони під силу. Спробуємо пояснити деякі тонкощі у специфіці підготовки до ЗНО. Основними предметами, які обирають для складання ЗНО, є українська мова та література, математика, далі фігурують географія, історія, фізика. Написання кожного із тестів потребує:

  •  Спокою:страх ніби сприяє виробленню адреналіну, але на ЗНО Ви не зрушуєте гори, а надмірна нервовість призведе  до найтиповіших і найелементарніших помилок.
  • Уваги:читайте питання від початку до кінця, не ігноруйте жодного слова; можна «погоріти» на найпростішому завданні – помилка полягатиме у тому, що дитина вирішить першу частину завдання, забувши оформити кінцеву відповідь.
  •  Знань і належної підготовки.Банально, але правда. Отримати хороші результати на ЗНО реально, але якби тести були занадто вже легкі, то серед результатів фігурували б тільки бали 190-200 за кожний.

Уміння розраховувати свій час, виконуючи тести різної складності – запорука успіху на ЗНО. Ви можете навчитися робити це самостійно, виконуючи пробні блоки тестів і використовуючи про цьому таймер. Але якщо ви все одно хвилюєтесь, варто записатись на спеціалізовані курси підготовки. У групі від 5 до 10 осіб під керівництвом досвідченого викладача вам буде простіше відтворити умови справжнього проходження тестування, ви навчитеся раціонально розподіляти час, і таймер вас більше не лякатиме.

Якщо шкільної програми недостатньо для вступу на бажану спеціальність, ви можете пошукати в Інтернеті посібники, які допоможуть вам готуватися самостійно. Зараз існує багато тематичних порталів, на яких ви можете знайти необхідні ресурси. 

Якщо ви готуєтеся самі, але хочете, щоб хтось визначив, наскільки високий рівень вашої підготовки і вказав на можливі прогалини в знаннях, зверніться до вчителя, які мають досвід підготовки до ЗНО. Він зможе провести для вас консультацію у формі бесіди або контрольної роботи, щоб визначити вашу готовність до тестування, та дати вам поштовх до самовдосконалення. Якщо ви хочете повторити засвоєний матеріал, запишіться на експрес-курси, де ви зможете систематизувати та покращити свої знання під час роботи в групі під керівництвом викладача.

Чи потрібно розв’язувати тести минулих років при підготовці до ЗНО?

Тестові завдання попередніх років, а також завдання пробних тестів допоможуть вам якісніше підготуватися до ЗНО. Важливо не лише добре знати теорію, але й постійно тренуватися. Вирішуйте завдання з таймером, так ви навчитеся раціонально використовувати час. Але проходити один пробний тест за іншим не раціонально. Пройшовши пробний тест, визначте свої прогалини у знаннях, попрацюйте над цим, і лише потім повторюйте пробне тестування.

 Чи багато часу необхідно для підготовки?

Не відтягуйте все до останнього моменту. Зазвичай підготовка до тестування триває увесь рік. Підготовка буде ефективнішою, якщо ви готуватиметеся поступово. Краще готуватися кілька разів на тиждень протягом року, аніж намагатися опанувати необхідний матеріал за місяць. Радимо вам записатися на інтенсивні курси підготовки до ЗНО з обраних предметів. Так ви раціонально використаєте той час, що у вас залишився.

 Як можна тренувати свою пам’ять?

Більшість людей найкраще запам’ятовують інформацію за допомогою зору. Тому, готуючись до ЗНО, використовуйте різноманітні таблиці, схеми і графіки. Можна також асоціювати нову інформацію, дати, факти з чимось добре знайомим. Це також допоможе краще запам’ятати матеріал. Аби не забути те, що ви вже вивчили, постійно повторюйте, влаштовуйте собі різноманітні перевірки.

Пам’ятки – поради учням щодо підготовки до
державної підсумкової атестації
До складання ДПА
  • Підготуйте своє робоче місце вдома: приберіть з робочого столу все зайве, зручно розмістіть потрібні програми, навчальні посібники, зошити, папір, ручки, олівці тощо.
  • Складіть план підготовки до державної підсумкової атестації на кожний день, чітко визначте обсяг матеріалу, який ви вивчатимете (розділ, тема тощо).
  • Під час підготовки до державної підсумкової атестації з будь-якого навчального предмета структуруйте матеріал за допомогою планів, схем. Робіть це у письмовому вигляді. Адже досить часто буває так: вам здається, що ви все знаєте, пам’ятаєте, а коли починаєте відповідати – ваша відповідь виходить уривчастою, фрагментарною.
  • Перегляньте спочатку весь матеріал і раціонально сплануйте його вивчення: наприклад, якщо потрібно вивчити 100 питань за 4 дні, то у перші два дні вивчіть 70% усього обсягу, третього дня  – решту питань, четвертого  – повторіть вивчене. При цьому складні питання чергуйте з простішими.
  • Розпочніть заняття з найважчого матеріалу, який знаєте найгірше. Якщо не можете щось згадати, запишіть на аркуші запитання, які ви можете поставити учителю під час консультації.
  • Намагайтеся зрозуміти матеріал, що вивчаєте, а не механічно його запам’ятовувати.
  • Не вивчайте новий матеріал безпосередньо перед державною підсумковою атестацією, робіть це заздалегідь.
  • Пам’ятайте, що інформація одержана на консультації перед державною підсумковою атестацією буде корисною для вас.
  • Не забудьте під час консультації поставити педагогу ті запитання, які вас найбільше хвилюють.
  • Робіть шпаргалки за бажанням, це сприяє закріпленню знань, однак пам’ятайте, що користуватися ними під час державної підсумкової атестації не можна.
  • Проговоріть батькам плани своїх відповідей на запитання.
  • Повторіть плани відповідей на запитання напередодні державної підсумкової атестації, акцентуйте увагу на найважчих.
  • Не забудьте прийти на консультацію.
  • Відпочиньте за два-три дні до державної підсумкової атестації.
  • Ляжте раніше спати напередодні державної підсумкової атестації, а ранок у жодному разі не розпочинайте «зубрінням».
  • Чергуйте заняття і відпочинок під час усього періоду підготовки до державної підсумкової атестації .
  • Не думайте про те, що не впораєтесь із завданнями, навпаки подумки уявляйте собі картину успіху.
  • Прийдіть на державну підсумкову атестацію завчасно.

Після складання ДПА

–          Зателефонуйте батькам. Пам’ятайте, що вони хвилюються за вас.

–          Проаналізуйте ваші помилки, щоб не припуститися їх у майбутньому.

–          Відпочиньте у цей день, а вже з наступного починайте готуватися до державної підсумкової атестації з іншого навчального предмета.

–          Під час підготовки до державної підсумкової атестації з іншого навчального предмета врахуйте вже набутий вами досвід.

Як самостійно готуватися до ЗНО

Якщо ви впевнені в своїх силах і вмієте здобувати знання, то самостійний спосіб підготовки до зовнішнього тестування може виявитися найбільш ефективним. Головне – правильна мотивація.

Зовнішнє незалежне тестування вимагає від абітурієнта вміння планувати самостійну роботу. Тому в процесі самостійної підготовки до ЗНО краще всю інформацію, яку необхідно засвоїти, поділити на частини і визначити їх пріоритетність. В першу чергу варто вивчати найскладніші розділи, щоб вистачило часу на їх повторення.

Працювати необхідно в сприятливій для навчання обстановці до тих пір, поки відчуваєте, що засвоюєте матеріал. Як тільки рівень сприйняття інформації знизився, варто відволіктися від підготовки до ЗНО на 20 хвилин.

Під час самостійної підготовки до ЗНО краще виконувати побільше різних тестових завдань. Їх можна знайти на сайтах регіональних центрів оцінювання якості освіти і ВНЗ України, на спеціалізованих web-порталах. Виконуючи тестові завдання, контролюйте, скільки часу у вас займає пошук відповідей.

Психологічна підготовка до зовнішнього тестування

Зовнішнє тестування вимагає завчасної підготовки, в тому числі й психологічної. Не варто ставити перед собою надзвичайно складні завдання, адже чим менше часу залишається до тестування, тим важче їх виконати. Краще сформулювати основну задачу, потім розбити її на невеликі частини, які дійсно можна вирішити у визначений проміжок часу. Це допоможе зменшити хвилювання, викликане майбутнім зовнішнім тестуванням, а сам шлях до успішного складання тестів ЗНО буде не таким тернистим.
Якщо важко відразу сконцентруватися на вивченні предмета, то варто почати з повторення матеріалу або з вивчення легшої теми. Як тільки праця стане більш продуктивною, можна переходити до більш складних розділів. Такий підхід не дозволить зневіритися у власних силах. Кожен день варто виконувати спеціальні вправи, які допоможуть зняти емоційне напруження і втому. В день зовнішнього тестування такі вже звичні вправи допоможуть швидко побороти хвилювання.