Учнівське самоврядування

З метою формування  в учнів 5-11 класів лідерських якостей, виховання почуття господаря школи, класу, розвитку  уміння співпрацювати на принципах демократизму у закладі діє організація «Нове покоління».  Роботу органів учнівського самоврядування очолює  парламент, на чолі якого стоїть президент школи. Керуючими органами  діяльнісних центрів є міністри: міністр центру «Інтелектуал», міністр центру «Здоров’я», міністр прес-центру, міністр центру «Волонтер», міністр центру «Дозвілля», міністр спортивного центру. 

          Члени учнівського парламенту здійснюють контроль за виконанням режиму дня учнями школи, організовують взаємодопомогу у навчанні, здійснюють підготовку до проведення конкурсів, предметних тижнів, контролюють зовнішній вигляд учнів , беруть участь у проведенні рейдів – перевірок.    

Учнівське самоврядування має свій прапор, гімн, герб та діє за законами шкільної республіки :

  •       закон про права та обов’язки членів Шкільної країни ;
  •       закон про головні правила Шкільної країни ;
  •       закон про права та обов’язки Президента Шкільної країни ;
  •       закон про вибори Президента ;
  •       закон про чергування в Шкільній країні ;
  •       закон про прогули та спізнення ;
  •       закон про захист честі і гідності учнів, викладача й працівника Шкільної країни.

Закони учнівського самоврядування знає кожен учасник навчально-виховного процесу, намагається їх дотримуватися та виконувати.

         Перспектива подальшого розвитку органів учнівського самоврядування в нашому закладі полягає у впровадженні нових форм та методів роботи з учнями, більшої зацікавленості їх, до активізації шкільного процесу.

         Поряд з учнівським самоврядуванням діє об’єднання молодших школярів Веселкової республіки «Джерельце». До складу організації входять загони учнів 1-4 класів. Кожен загін представляє класну родину з відповідною назвою.

         Веселкова республіка – це суспільно рольова гра, яка організовує дітей до активної діяльності у всіх видах напрямків, розвиває дружні міжособистісні стосунки, спрямовує творити добрі, корисні справи. Основу структури об’єднання складає Веселковий парламент, що представляють лідери кожного загону. Веселкова країна діє за напрямками, які допомагають формувати та розвивати вміння та здібності дітей, їхні риси особистості та лідерські якості :

  •       краєзнавчий напрямок вивчає звичаї та традиції українського народу ;
  •       напрямок лідерів ;
  •       напрямок родинного виховання ;
  •       екологічний напрямок ;
  •       напрямок волонтерів ;
  •       спортивний напрямок ;
  •       напрямок трудового десанту.

Веселкова республіка була створена з метою згуртування дітей навколо корисних і цікавих справ, виховання в них активного відношення до життя, любові до національних надбань рідного краю, родини, бережного ставлення до живої природи, поваги до основних моральних і етичних принципів нашого суспільства, а також з метою розвитку природних здібностей дітей, уміння весело та змістовно проводити свій час.

         Символом Веселкової республіки є семибарвна веселка, її кольори визначають напрямки роботи в нашому об’єднанні: червоний – вивчення національних традицій, обрядів, звичаїв; жовтий – вивчення родоводу своєї сім’ї, виховання поваги до святих родинних понять; оранжевий – розвиток лідерських, організаторських задатків; зелений – виховання бережного ставлення й любові до природи, відповідальності за поводження з нею; блакитний – виховання доброго ставлення до оточуючих, милосердя, співчуття; фіолетовий – зміцнення фізичного здоров’я, виховання необхідності зайнятися спортом; синій – виховання любові й поваги до праці.

         Веселкова республіка живе яскравим і насиченим життям, бере участь у різноманітних шкільних акціях: «Живи книго!», «Збережемо непотрібний папір», «Милосердя», «Діти – дітям», «Чисте повітря – чиста земля» і т.ін., виставках квітів, виробів з зрізноманітного матеріалу «Майстер-клас», у конкурсах малюнків «Увага, діти на дорозі!», «Моя родина – Батьківщина», «Моє майбутнє» і т. ін , працює за основним напрямком «Я – родина – Батьківщина». Двічі на місяць урочисто і святково в актовій залі школи проходять загальні засідання Веселкової республіки. Серед них є наші традиційні засідання, наприклад, посвята в школярі першокласників, посвята їх у веселята, козацькі розваги, новорічні свята, Шевченківські читання. Кожен загін по черзі готує ці засідання, з нетерпінням чекаючи свого наступного виступу на сцені перед веселятами. Важливим та довгоочікуваним моментом на наших засіданнях завжди є підведення підсумків веселкових справ. За участь у шкільних та веселкових заходах діти отримують символи «веселики». У кінці півріччя (семестру) Веселковий парламент підводить підсумки роботи, проведеної у Веселковій республіці і визначає кращий загін за активність, згуртованість, старання.